lavendel

Lavendel

Lavandula angustifolia

Lamiaceae

Lavendel er en typisk duftplante. Den duftende, eteriske oljen har lenge vært høyt aktet og har vært brukt i såpe, parfyme og kosmetikk. Lavendel er en lav busk som blir ca 10-40 cm her i Norge og blir dyrket i store mengder i Sør-Frankrike og i Spania.

Droge: Lavandulae Flos
Innhøsting: når den er i full blomst
Innholdsstoffer: eterisk olje
Virkning og bruk:

Blomsten og oljen blir brukt som luktforbedrer i farmasøytiske og kosmetiske produkter. Innvortes har lavendel en positiv virkning på galleproduksjonen og en svak beroligende effekt. Ingen av disse virkninger er sterke nok til å ha medisinsk betydning.
Vi kan bruke lavendel i duftposer og buketter for å spre den gode lukten hjemme, i selvlagte kosmetiske hudkremer og såper eller bare som dekorasjon.